miercuri, 23 ianuarie 2013

Laura Stoica - Un actor grabit - Analiza pe Text

Disclaimer:
  Cum ii sta bine unui pseudo-intelect inferior, ca al meu, in momentul cand asculta/citeste/vede, o opera de arta, interpreteaza total gresit mesajul profund, plin de semnificatie si cu o valoare cum mult peste intelesul mediocrului, pe care elementul artistic doreste sa-l exprime. De aceia, sa nu se simta nimeni ofuscat de analiza pe text a melodiei Laurei Stoica. Nu incerc sa pangaresc in vreun fel numele artistei si nici melodia in sine. Doresc doar sa elucubrez si, slava cerului, sunt grav de bun la asta.
 Acestea fiind spuse, sa trecem la treaba.

Laura Stoica - Un actor grabit - Analiza pe Text

 In prima faza as incerca sa aduc la cunostiinta faptul ca, nu Laura Stoica este autoarea textului liric, ci o anume Andreea Andrei (Cata diversitate aveau parintii ei in cap de i-au pus numele asta?)
 Despre opera acestei distinse textiere nu pot sa va spun prea multe pentru ca nu stiu. Slava domnului ca am aflat de ea, pentru ca acum, orisicine poate presupune ca aceasta melodie este cu subinteles, este subintelesul  creat de Andreea.

Prima strofa:

"Vad cum stai, te framanti, si-ti lipseste curajul
 De a-mi spune ce s-a-ntamplat
 Dar eu stiu, nu ai cum sa te ascunzi acum,
 Nu cauta un alt drum"

Dupa consumarea actului "teatral", autoarea observa cum "Actorul" se simte .... nashpa. Se gandeste, sa-i zica adevarul despre "problema" sau nu? Dar ea, ca o fina cunoscatoare a fenomenului (care, by the way, vine din experienta anilor) stie care-i jmekeria. Fraieru' nu mai are nici o scapare acum, nu are nici un rost sa caute alt drum, sa evazioneze adevarul. Despre ce este vorba fetelor? Raspundeti repede. Daca nu stiti, veti afla imediat. Rabdare mamica, rabdare.

Second strofa:

"Alte maini fierbinti, si-alte nopti de dor, alte brate te cer,
 Dar in viata mea, vei ramane, doar un trecator"

De aici putem observa faptul ca "Actorul" este unul dorit si pe alte teatre de operatiuni, probabil acest fapt datorandu-se probabil calitatii materialului fizic sau a celui financiar.

A 3-a strofa cu prelungire in refren:

"Nu stii ce sa-mi spui, vad cum cauti in graba, cuvinte care ma mint
 Insa nu are rost, stiu ca-n fata mea ai fost....
 Un actor grabit, care-si spune, replica si-apoi a plecat zambind,
 Un actor grabit, care-a si uitat, ce a rostit pe scena,
 Un actor grabit, care pleaca, imediat ce piesa a luat sfarsit,
 Bucuros ca rolul a fost usor, alearga acum, spre un alt decor"

Acum e momentul sa dam raspunsul fetelor. Ce stia autoarea? Ce ascundea actorul? Pai e simplu. In prima faza, clar, actorul sufera de ejaculare precoce. A fost grabit. Pac-Pac, 5 minute cu tot cu preludiu, ranjeste dupa ce si-a facut treaba, satisfacut. El incerca sa o scalde, "stii, am fost obosit de la munca", "ba ca nu am facut o piesa de mult timp" bla bla. Astea-s vrajeli. Omu' nu a consultat un urolog, care sa-i explice ca defapt  el este grabit din cauze naturale. Asa e el inzestrat de natura. In a doua parte, putem intelege insa, si faptul ca el, avea rezervare la mai multe teatre deodata si cum a terminat o piesa, trebuie sa se care la urmatoarea. Alegeti voi care din ele.
Acum ca am rezolvat misterul, sa vedem ce se intampla mai departe:

 IV:

"Vad cum stai, te framanti, si-ti lipseste curajul
 De a-mi spune ce s-a-ntamplat
 Dar eu stiu, nu ai cum sa te ascunzi acum,
 Nu cauta un alt drum"

Strofa Cinci:

"Vrei sa joci un alt rol, dar nu poti convinge,
 Ai vrea sa cred ca ti-e greu,
 Insa nu are rost, stiu ca-n fata mea, ai fost...[REFREN]"


Se pare totusi ca, omul nostru, incearca sa-si spele rusinea, mizand pe vrajeala de dinainte si completand cu: "Dar stai asa, sa-ti mai arat o schema, sa vezi ca pot mai mult". Din pacate pentru el, autoarea stia mai bine ca nu are rost sa se mai incurce cu el, pentru ca-i pierdere de vreme si castig de doze hormonale in sange. Lucru care nu-i bun. Noi, sexul masculin stim. Daca nivelele hormonale sunt ridicate in sangele femeii, ea devine automat irascibila, absurd-autoritara, un mic Hitler. Si la voce si la gesticulari. Probabil naratoarea era constienta ca presiunea hormonilor isi va face prezenta a doua zi la munca si nu voia sa ruineze ziua tuturor colegilor, asa ca a renuntat. Spre binele ei si al tuturor celor din jur.

Trista poveste.
Sa-mi spuneti voi ca n-am avut dreptate in ceea ce am scris.
Doamnele ajuta !

Bine,pa !

Un comentariu:

  1. Nu trebuie sa-ti spun daca sunt de acord cu tine :) raspunsul il sti deja :P nice ending ;)

    RăspundețiȘtergere